Mikron micro gereedschap

Mikron Tool

Typerend voor de Zwitserse gereedschappenfabrikant Mikron zijn de kleine, soms haardunne boren en frezen. Vanaf 0,1 mm tot maximaal 8 mm; tot boorlengte 50xD, zelfs voor titanium. Wat ze allemaal combineren: hoge snijsnelheden en lange standtijd. “Dat is te danken aan de combinatie van hardmetaal, geometrieën, de nieuwste coatingen en de opbouw van de schacht met inwendige koeling”, zegt Martin Kaufmann van Magistor.

Sinds oktober 2016 kort heeft Magistor de gereedschappen van het Zwitserse Mikron in de portefeuille. De gereedschapfabrikant maakt deel uit van de Mikron groep, die ook transfermachines en 5-assige machines produceert.

CrazyLine
Magistor voert met name de CrazyLine. Dit is de toplijn gereedschappen van Mikron. De CrazyLine bestaat uit boortjes vanaf 0,1 mm (een menselijke haar heeft een diameter van 0,2 mm) tot en met 6 mm. Ook een lijn VHM microfrezen hoort er tegenwoordig bij. Typerend is telkens de complexe geometrie. Voor het slijpen van zo’n microboor gebruikt Mikron tot wel 35 slijppakketten van elk 2 tot 4 slijpschijven. De ziel wordt heel nauwkeurig geslepen om de spaan te genereren. Daaronder verandert de geometrie om de spaan uit het snijvlak te halen. Daarna volgt de spaanbreker. En dan de spiraal om de spanen weg te krijgen.

Mikron past bij de nieuwste gereedschappen een gepatenteerde inwendige koeling toe. In dit geval betekent het dat de koeling door de dikkere schacht gaat en bij de verjonging via open halve maantjes naar buiten treedt. Het koelsmeermiddel komt daardoor precies op de juiste plek terecht. Vanaf diameter 0,1 mm levert Mikron de boren tot 50xD. En dat voor alu, staal, RVS, superlegeringen zoals titanium, inconel en superduplex.

Juist voor fijnmechanische delen
Hoewel Mikron van huis uit sterk is in massaproductie, zoals het bewerken van het inktkanaal van een balpen, ziet Magistor kansen voor de Zwitserse frezen op de Nederlandse markt van enkelstuks en kleine series.
“In moeilijke materialen halen deze gereedschappen hoge voedingen en hoge snijsnelheden, met standtijden die twee tot drie keer langer dan standaard geldt. In de fijnmechanische bewerking haal je het voordeel als je 40xD in één keer kunt boren. Dat zijn bewerkingen waar verspaners nu vaak niet eens aan beginnen. Met deze boren ga je met lage toeren in het materiaal en dan boor je in een keer door.” Ook voor het ruwen lenen de microfrezen zich uitstekend. Tijdens een demonstratie in Zwitserland freesde Mikron sleuven in RVS316L. Geruwd werd met een freesdiameter van 3,0 mm.  Snijsnelheid van 210 m per minuut, 0,04 mm voeding per tand en 3 mm diep vol door het materiaal.

Crazy zeggen de Zwitsers zelf.

Mikron heeft een uitstekende reputatie opgebouwd als producent van innovatieve hardmetalen gereedschappen. De gereedschappen van Mikron zijn gegarandeerd van de hoogste kwaliteit. Bij Mikron betekent 'hoge kwaliteit' een hoge snelheid, lange levensduur en geweldige productie resultaten. Met Mikron gereedschap haal je gegarandeerd kwaliteit binnen.


Klik hier voor de Mikron Tool website

 

 

CrazyDrill Cool XL