Niet metallischRVS Steelshot (Vulkan Chronital)
Chronital Grittal Vulkan metallisch niet-metallisch straalmiddel werpstralen vrijstralenChronital is een hoogwaardig RVS Steelshot dat door de firma Vulkan Inox wordt geproduceerd. Dit metallische straalmiddel beschikt over niet-metallische eigenschappen, een kenmerk dat alleen voordeel biedt. Het is inzetbaar in werpstraalmachines en in de vrijstraalcabine ter vervanging van glasparels of keramiek, eventueel in combinatie met Grittal. Chronital onderscheidt zich door de veel langere standtijd van glasparels en keramiek. De combinatie met Grittal zorgt voor een tijdsduurverkorting van het stralingsproces door de verhoging van de abrasiviteit.
Vergelijking Chronital Grittal Vulkan straalmiddel werpstralen vrijstralen metallisch niet-metallisch
Klik hiernaast op de afbeelding voor een grafiek, waarin het onderscheid tussen Chronital/Grittal en andere straalmiddelen duidelijk naar voren komt.


RVS Steelgrit (Vulkan Grittal)
Chronital Grittal Vulkan metallisch niet-metallisch straalmiddel werpstralen vrijstralenGrittal is een chroom gietlegering, die onder een gepatenteerd proces word vervaardigd. Hierdoor beschikt dit metallisch straalmiddel over eigenschappen van een niet metallisch straalmiddel. Dit geheel roestvrij materiaal wordt ingezet in plaats van korund. De standtijd is in de praktijk 30-60 keer zo lang en het stralen gebeurt geheel stofvrij. Het is een scherpkantig grit, dat tijdens het proces wordt gehard (waar het patent op berust) tot boven de 62 Rc. Hierdoor wordt het grit tijdens het stralen niet rond. Grittal heeft vele voordelen ten opzichte van aluminiumoxide (ook wel korund genoemd):
- Geen stof tijdens het stralen, dus helder zicht.
- Het materiaal hoeft niet voor een 2e keer de cabine in voor vergeten plekken.
- Veel minder vaak bijvullen en materiaal bestellen.
- Veel minder afvoerkosten van het stof.
- Straalpijpen en straalslangen gaan 4 keer zo lang mee.
- Forse energiebesparing door de mogelijke verlaging van het afzuigfiltervermogen tot 70%.
- Nagenoeg geen stof op het product dus veel sneller afgeblazen.
- Een hogere cq betere hechting (trekproef) dan met korund.
Vergelijking Chronital Grittal Vulkan straalmiddel werpstralen vrijstralen metallisch niet-metallisch
Klik hiernaast op de afbeelding voor een grafiek, waarin het onderscheid tussen Chronital/Grittal en andere straalmiddelen duidelijk naar voren komt.

Korund (bruin)
Korund straalmiddel niet metallisch vrijstralenPrimaire electro korund, in bijna ijzervrije kwaliteit, titaan gestabiliseerd, taai-hard, kleur rood bruin. Het aandeel aluminiumoxide bedraagt ca 95,5%. Korund bruin is een scherp kantig straalmiddel met een zeer hoge hardheid en een gering soortelijk gewicht. Het wordt ingezet in straalcabines, straalhallen en bij mobiel stralen. Het is ongeschikt voor werpstraalinstallaties. Toepassing: schoonstralen, opruwen, verflagen verwijderen en aanstralen.
Edelkorund wit
Korund straalmiddel niet metallisch vrijstralenPrimaire electrokorund, in praktisch absoluut ijzervrije kwaliteit en gemaakt van aluinaarde, kleur wit.
Edelkorund roze
Korund straalmiddel niet metallisch vrijstralenHet edel korund behoort tot de categorie elektrokorund. Het bevat een hoge graad van reinheid, is extreem hard en heeft bijna het smeltpunt van puur aluminium oxide. Een zeer fijn, ijzervrij straalmiddel voor de allerhoogste kwaliteitseisen. Korund rose is een edel korund met een toevoeging van Chroom. Hierdoor is het straalmiddel nog taaier dan de edel korund wit.
Glasparels
Glasparels straalmiddel niet metallisch vrijstralen SwarcoWij leveren glasparels (silicosevrij) van het fabrikaat Swarco uit Duitsland geproduceerd volgens DIN norm 8201. Glasparels worden vaak ingezet in vrijstraal cabines en handstraalkastjes voor het reinigen en de oppervlakte verfraaiing van RVS en Aluminium.

Notenschalen
Gemalen notenschalen niet metallisch straalmiddelGemalen notenschalen zijn bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij de structuur van het oppervlak niet aangetast mag worden zoals bij het stralen van zuigers, kleppen, koppen, tandwielen, etc. Voorbeelden van straaltoepassingen met gemalen notenschalen:
- Verwijderen van verf en verontreiniging
- Schoonmaken van automotive onderdelen
- Schoonmaken van vliegtuigmotoren en turbines
- Verwijderen van graffiti
- Architectuur, schoonmaken en restauratie van staal, hout, steen en beton
- Polijsten en schoonmaken van lichte metalen

De voordelen van het stralen met gemalen notenschalen:
- Niet agressief, tast het onderliggende materiaal niet aan
- Poreus, verontreinigingen worden gedeeltelijk geabsorbeerd
- Organisch en milieuvriendelijk
- 100% silica vrij
- Meermalig bruikbaar

Kunststof
Kunststof straalmiddel niet metallischKunststof straalmiddelen zijn er in veel verschillende korrelvormen en -groottes. Kunststof straalmiddelen zijn 10 keer of vaker te gebruiken, mits gereinigd natuurlijk, en veroorzaken bijna geen stof. Het werkstuk zelf geeft dat in alle gevallen wel vanwege het weggestraalde materiaal. Kunststof straalmiddelen halen bijna geen 'gezond' materiaal weg en worden daarom veel gebruikt voor het schoonstralen van machinedelen in bijv. de voedingsindustrie.