Metallisch - Vrijstralen

RVS Steelshot (Vulkan Chronital)
RVS Steelshot Chronital Vulkan niet-metallisch metallischChronital is een hoogwaardig RVS Steelshot dat door de firma Vulkan Inox wordt geproduceerd. Dit metallische straalmiddel beschikt over niet-metallische eigenschappen, een kenmerk dat alleen voordeel biedt. Het is inzetbaar in werpstraalmachines en in de vrijstraalcabine ter vervanging van glasparels of keramiek, eventueel in combinatie met Grittal. Chronital onderscheidt zich door de veel langere standtijd van glasparels en keramiek. De combinatie met Grittal zorgt voor een tijdsduurverkorting van het stralingsproces door de verhoging van de abrasiviteit.
Onderscheid Chronital Grittal Vulkan metallisch niet-metallisch
Klik hiernaast op de afbeelding voor een grafiek, waarin het onderscheid tussen Chronital/Grittal en andere straalmiddelen duidelijk naar voren komt.

RVS Steelgrit (Vulkan Grittal)
RVS Steelshot Grittal Chronital Vulkan niet-metallisch metallischGrittal is een chroom gietlegering, die onder een gepatenteerd proces wordt vervaardigd. Hierdoor beschikt dit metallisch straalmiddel over eigenschappen van een niet metallisch straalmiddel. Dit geheel roestvrij materiaal wordt ingezet in plaats van korund. De standtijd is in de praktijk 30-60 keer zo lang. Daarbij is stralen met Grittal geheel stofvrij. Het is een scherpkantig grit, dat tijdens het proces wordt gehard (waar het patent op berust) tot boven de 62 Rc. Hierdoor wordt het grit tijdens het stralen niet rond. Grittal heeft vele voordelen ten opzichte van aluminiumoxide (ook wel korund genoemd):
- Geen stof tijdens het stralen, dus helder zicht.
- Het materiaal hoeft niet voor een 2e keer de cabine in voor vergeten plekken.
- Veel minder vaak bijvullen en materiaal bestellen.
- Veel minder afvoerkosten van het stof.
- Straalpijpen en straalslangen gaan 4 keer zo lang mee.
- Forse energiebesparing door de mogelijke verlaging van het afzuigfiltervermogen tot 70%.
- Nagenoeg geen stof op het product dus veel sneller afgeblazen.
- Een hogere cq betere hechting (trekproef) dan met korund.

Nieuw straalmiddel geeft poederlakspecialist nog meer controle over de kwaliteit
Lees hier meer over het hoe en waarom van de keuze voor Grittal van Jo Tilkin van Tilkin Powder Coatings (Tongeren, België)
 
 
Onderscheid Chronital Grittal Vulkan metallisch niet-metallisch

Klik hiernaast op de afbeelding voor een grafiek, waarin het onderscheid tussen Chronital / Grittal en andere straalmiddelen duidelijk naar voren komt.


Magibrasive
Magibrasive high carbon steel grit vrijstralenMagibrasive is een scherpkantig High Carbon Steelgrit in geharde toestand en bij uitstek geschikt voor vrijstralen. Het materiaal wordt vervaardigd in een elektrische vlamboogoven en heeft een zeer fijne martensitische structuur. De extreme hardheid zorgt ervoor dat het materiaal niet afrondt tijdens het stralen. Het materiaal wordt geleverd in een speciaal voor vrijstralen benodigde uitzeving die de benodigde ruwheid voor de nabehandelingen waarborgt.High Carbon Steelgrit (H)
high carbon steelgrit HC martensiet
High Carbon Steelgrit is inzetbaar in vrijstraalmachines ten behoeve van het reinigen cq. ontroesten van metalen. Het wordt vervaardigd in een elektrische vlamboogoven en thermisch veredeld met een fijne martensitische structuur.

Gietijzergrit
gietijzergrit schoonstralen opruwen ontroestenGietijzergrit wordt vervaardigd door het insmelten van gietijzer met een aansluitende verstuiving. Dankzij de hoge hardheid breekt de korrel tijdens het stralen in deeltjes met scherpe kanten. Hierdoor blijft het bedrijfsmengsel scherpkantig en heeft het een permanente hoge abrasiviteit en opruwprestatie. Gietijzergrit is een straalmiddel voor meermalig gebruik en geschikt voor schoonstralen, opruwen, ontroesten en verwijderen van oude verflagen.