Nieuwe duikfrees van Mikron, de CrazyMill Cool P&S

Nieuwe duikfrees van Mikron Tool, de CrazyMill Cool P&SEén gereedschap voor boren en (na)frezen in de kleine ruimte
Dat is de CrazyMill Cool P&S, de nieuwe duikfrees van Mikron

Loodrecht borend het materiaal induiken, een volledige gleuf frezen en afsluitend al nafrezend de bewerking afronden. Met de CrazyMill Cool P&S introduceert de Zwitserse gereedschappenproducent Mikron Tool één gereedschap, dat al deze bewerkingen in zich verenigt. Vooral als je in kleine ruimtes sleuven of uitsparingen moet frezen, is dit het enige juiste gereedschap.

Een specifieke toepassing van de CrazyMill Cool P&S is het frezen van spiegleuven, zoals bij de aandrijfassen van motoren. Boren en frezen zijn bewerkingen met zeer verschillende en onderscheidende karaktereigenschappen. Het samenbrengen van de pluspunten in één gereedschap is een echte uitdaging. Vooral als het om de kleine diameters gaat en het bewerkingsproces efficiënt, betrouwbaar en nauwkeurig moet verlopen.

GeometrieNieuwe duikfrees van Mikron Tool, de CrazyMill Cool P&S
Deze nieuwe 3-tandige volhardmetalen duikfrees combineert meerdere eigenschappen, waardoor het een uniek stuk gereedschap is. Een speciale snijgeometrie maakt het mogelijk om betrouwbaar en trillingvrij het materiaal borend in te duiken. Een aanpassing in het centrum stabiliseert de middelste snijtand en vermindert de indringende kracht. De vergrote spaanruimte in de kop maakt het mogelijk om tijdens de boorbewerking de spanen op te nemen en af te voeren naar de eveneens vergrote spaangleuven in de zijkant, die zorgen voor de verdere verwerking. Speciale spaan- en vrijloophoeken en stabiele snijhoeken voorkomen het inhaken aan de zijkant en daarmee het uitbreken van de snijtand door trillingen; een veel voorkomend probleem bij het boren met een frees.

Geïntegreerde koeling
De koelvloeistof wordt, zoals ook bij de andere frezen van de CrazyMill Cool familie (2- en 4-snijders), via in de schacht geïntegreerde koelkanalen direct naar de snijkanten vervoerd, waarbij ze in elke positie voor een constante en gerichte koeling zorgen. Deze geïntegreerde koeling voorkomt het oververhitten en uitbreken van de snijkanten, ook bij hoge snijsnelheden en voedingen. Bovendien worden op deze wijze de spanen continue uit de freeszone gespoeld; iets dat normaal gesproken bij een uitwendige koelmiddeltoevoer vooral bij nauwe of gehoekte ruimtes voor problemen zorgt.


Spaanvolume en standtijden
Deze geometrie en de geïntegreerde koeling zijn de factoren die, aangevuld met een warmtebestendige en slijtvaste coating en het gebruik van hardmetaal (carbide) met ultrafijne korrel garant staan voor de buitengewone prestaties van dit nieuwe gereedschap. Mikron Tool benadrukt daarbij het indrukwekkende spaanvolume dat mede dankzij hoge snijsnelheden en voedingen mogelijk is. Tegelijkertijd zijn de standtijden duidelijk langer; over het algemeen zelfs minimaal 2x langer dan soortgelijke gereedschappen. Dit komt vooral duidelijk naar voren bij de kleine diameters, bij roestvrij staal en titanium.

 

Oppervlaktekwaliteit
Belangrijk voor een perfecte oppervlaktekwaliteit is vooral de geïntegreerde koeling, die de spanen voortdurend uit de freeszone spoelt. Hierdoor worden de spanen niet verbrijzeld, waardoor ze de oppervlakte van het werkstuk zouden kunnen beschadigen. Bij de keuze van de goeie frees zijn enkele criteria in ogenschouw te nemen om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Bij het vervaardigen van een spiegleuf bijvoorbeeld is afsluitend een zijdelingse freesbewerking (finiseren) noodzakelijk. Voor deze nafreesbewerking is de juiste diameter van de duikfrees van belang. Over het algemeen adviseert Mikron om de aanbevolen snijgegevens in relatie tot de boor- of freesbewerking in acht te nemen.

PraktijkvoorbeeldNieuwe duikfrees van Mikron Tool, de CrazyMill Cool P&S
Met de nieuwe duikfrees kan de spiegleuf van een aandrijfas van A tot Z worden gefreesd.
In de eerste stap duikt de frees (2 mm diameter) in 1x loodrecht het materiaal in naar een diepte van 1xd, met een snijsnelheid van 120 m/min en een voeding van 0,002 mm per omwenteling/snijtand.
Aansluitend wordt de volle sleuf gefreesd, waarbij de diepte van 1xd wordt gehandhaafd en de snijsnelheid naar 200 m/min en de voeding naar 0.007 mm/snijtand wordt verhoogd.
Tijdens het nafrezen zorgt de CrazyMill Cool P&S zowel voor de gewenste definitieve sleufafmetingen als voor de gewenste oppervlakte kwaliteit.

De CrazyMill Cool P&S van Mikron is leverbaar in diameters van 1 tot 6 mm en voor freesdieptes tot 2.5 x d.
Alle frezen zijn voorzien van een hoogwaardige coating en beschikken over 3 tot 5 in de schacht geïntegreerde koelkanalen.